Sabbatical

Revalideren viel me zwaar de afgelopen weken. Na vijf weken in het ziekenhuis startte ik op 3 september met een poliklinisch revalidatietraject van 8 weken bij de Tolbrug. Al vrij snel liep ik zonder rollator en ik dacht alweer aan lange wandelingen. Maar toen stokte het. Mijn rondjes werden niet groter. Ik bleef krampachtig lopen, had veel pijn in de benen en sliep slecht.

“Probeer het te zien als een sabbatical”, zei een vriendin tegen mij. Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Revalideren kost tijd. Soms heb je het gevoel dat je stappen maakt. Maar soms lijkt het alsof je stilstaat en soms lijkt het alsof je een stap terug doet. Het is mentaal zwaar.  

Maar ik  had een goede week. Ik slaap nu beter. Ik ben nogmaals neurologisch onderzocht en heb nieuwe medicatie tegen zenuwpijn. Die medicatie lijkt te werken, ik ervaar minder pijn en ben ontspannener. Ik kan ook weer zelfstandig fietsen.

Het fietsen gaat goed, maar na een kilometer of vijf ben ik echt kapot. Lopen gaat nog moeizaam. Het revalidatietraject bij de Tolbrug is daarom ook verlengd met 8 weken, iedere dinsdag en donderdag. De revalidatie bestaat uit Fysiotherapie, maar ook uit Psychomotorische Therapie, Ergotherapie en Psychologie/Maatschappelijk werk.

Op de andere dagen doe ik oefeningen en probeer ik ook veel te bewegen. Ik slaap wel nog 2x per dag.

In mijn hoofd ervaar ik meer rust, dus ik denk dat de hersenoperatie geslaagd is. Die verlamming in de bovenbenen is domme pech.

“Reken op een hersteltijd van een jaar” zei de neuroloog. Die opmerking moest even indalen, maar de neurochirurg had al eerder gezegd dat pas over een jaar is te zeggen of er sprake zal zijn van restschade.

Ik probeer het dus maar te zien als een sabbatical.

Sabbatical op Wikipedia

12 antwoorden op “Sabbatical”

 1. Dat is een hele opgave, Reinoud. Knap dat je steeds weer probeert om je te richten op het positieve. Ik geloof erin. Enne…. de aanhouder wint. Lieve groet!

  1. Hey Reinoud, het is een hele tijd geleden dat we elkaar zagen en spraken. Heel veel sterkte met je herstel. Bundeswehr Eddie.

   1. Hoi Edwin, leuk van je te horen. Ik maak het naar omstandigheden goed, maar revalideren is hard werken.
    Groet,
    Reinoud

 2. Hou vol! Ik zag je bij de Tolbrug, zag er goed uit Reinoud!
  Komt echt goed, de verhalen die ik hoor aan de leestafel zijn hoopvol, geslaagd, succesvol.
  Mooi programma bij de Tolbrug, intens en zwaar maar uiteindelijk met een goed resultaat.
  Blijf op je kracht Reinoud!

 3. Hoi Buur,
  We zien je vaak voorbij komen,
  en zien de verandering het trage voorzichtige geschuifel heeft plaats gemaakt voor een stevige stap
  Je fietst vanmiddag voorbij ook dat zag er goed uit!
  We hebben elkaar ook al even gesproken
  Wij zeggen dan tegen elkaar wat gaat die Reinoud goed vooruit
  Maar jij zelf ervaart pas hoe het echt gaat, zoals je zelf beschrijft
  met ups en downs
  Wens je veel kracht

 4. Een sabbatical helpt wel qua zienswijze denk ik. Het is een hele opgave Reinout! Je hebt al flinke stappen voorwaarts gemaakt en misschien is het een mooi kronkelpad omhoog ipv een rechte lijn.
  In ieder geval veel doorzettingsvermogen en hoop gewenst.
  Wanneer ik op wandelingen een kapelletje tegenkom steek ik steeds een kaarsje voor je op. Er zijn zo al heel wat beschermheiligen op de hoogte.
  Veel liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *