Nutteloze statistiek over Milaan-San Remo

Op 11 juli 2019 startte ik met de rubriek nutteloze statistiek. Er werd op die dag bij mij een hersentumor geconstateerd. De weken daarna raakte ik danig in de war en schreef ik alsof mijn leven er vanaf hing. Op 30 juli had ik een succesvolle operatie. Daarna werd ik gelukkig weer rustiger in mijn hoofd. Nu is het 20 maart 2020 en zitten we midden in de Corona-crisis. In deze voor iedereen zware tijd worden er iedere dag nuttige statistieken gepresenteerd, al denk ik dat het verstandig is om deze statistieken met mate te bestuderen.

Statistiek over wielrennen is gelukkig per definitie nutteloos en dus een leuk tijdverdrijf. De komende weken zal ik weer af en toe een nutteloze statistiek publiceren en deze larderen met mooie filmpjes die ik vond op internet.

Zaterdag 21 maart zou de 111e editie van Milaan-San Remo verreden worden. De wedstrijd is uiteraard afgelast i.v.m. de Corona-uitbraak.

De klassieker prijkt al sinds 1907 op de wieleragenda en werd alleen in 1916, 1944 en 1945 niet gereden. Milaan-San Remo is de eerste echte wielerklassieker van het seizoen en heeft als bijnaam La Primavera.

Wetenswaardigheden

Met zeven overwinningen is Eddy Merckx recordhouder. Costante Girardengo won de wedstrijd zes keer en behaalde tussen 1917 en 1928 een recordaantal van elf podiumplaatsen. Erik Zabel en Gino Bartali wonnen de klassieker vier keer.

De snelste editie was in 1990. Gianni Bungo won in een recordtijd van 6 uur 25 minuten en 6 seconden, een gemiddelde van 45,8 kilometer per uur. De Traagste editie was die van 1910: 12 uur en 24 minuten.

Milaan-San Remo is samen met de Ronde van VlaanderenParijs-RoubaixLuik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije een van de vijf Monumenten van het wielrennen. Van deze vijf wordt Milaan-San Remo tegenwoordig beschouwd als sprintklassieker. Dit is niet helemaal waar, want soms wint ook een aanvaller.

Nederlandse winnaars

De laatste Nederlandse winnaar was Hennie Kuiper in 1985. Ook Jan Raas (1977) en Arie den Hartog (1965) waren succesvol.

Meer mooie filmpjes

In mijn herinnering staat nog de overwinning van de totaal onbekende bebrilde Fransman en neo-prof Marc Gomez in 1982. Hij maakte deel uit van een vroege ontsnapping. Ik vond dit geweldige filmpje op YouTube:

Sporza zendt morgen op TV de editie van 2011 uit. In het kader van Troost-TV is er ook een prachtige Holland Sport-documentaire. Ook deze vond ik op YouTube.

Meer statistieken zijn te vinden op Wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *