Nutteloze statistiek over de Vuelta van 1935

In 1935 werd er voor het eerst een Ronde van Spanje georganiseerd. Er verschenen 50 deelnemers aan de start in Madrid op 29 april. Na 14 etappes en 3 rustdagen was de finish ook weer in Madrid op 15 mei.

29 renners reden de ronde uit. Er waren in totaal 18 buitenlandse renners, waaronder 2 Nederlanders. Marinus Valentijn uit Sint Willebrord werd tiende en Gerrit van de Ruit eindigde op een dertiende plaats. Winnaar werd de Belg Gustaaf Deloor.

Marinus Valentijn kreeg op 14 maart 1935 een formele uitnodiging van de organisatie. Hij was de eerste Nederlandse wielrenner in één van de grote buitenlandse rondes. De Tour de France is ontstaan in 1903 en de Giro d’Italia in 1909.

Valentijn dacht dat hij in een gemengd buitenlands team zou worden opgenomen met een aantal Duitsers en een Oostenrijker. Die kwamen echter niet opdagen en hij werd samen met van de Ruit toegevoegd aan de zes Belgen, waarvan er één dus de eerste Vuelta winnend afsloot.

De organisatie besloot ook de vijftig renners te verdelen in twee groepen. De ene helft reed op fietsen van BH, de andere helft op Orbea. Maar de koers was vooral een individuele competitie.

In die tijd hield men nog van lange etappes. De kortste etappe was 185 kilometer, maar er waren 9 etappes van meer dan 250 kilometer en zelfs eentje van 310 kilometer.

Bronnen: Wikipedia en het boek “La Vuelta” van Edwin Winkels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *