
“Neem morgen maar een rustdag” appte Paul mij.
Ik vond dat een goed idee. Rust is belangrijk. Maar als je leuk vindt wat je doet, hoef je geen rustdag te nemen. En ik genoot al op voorhand van het idee van een nutteloze statistiek over renners uit het voormalige Tsjechoslowakije.
Tsjechoslowakije bestond als land in de vorige eeuw. Om precies te zijn van 1914 tot 1939 en van 1945 tot 1992. In de oorlogsjaren was er ook een Tsjecho-Slowaakse regering in ballingschap.
Op 1 januari 1993 werd het land vreedzaam opgedeeld in twee landen. Tsjechië en Slowakije.
“Heb je bij je verhaaltje over Slowakije ook gekeken of er renners uit Tsjechoslowakije (tot 1993) bij zaten” vroeg Roger.
Die vraag heeft me een week bezig gehouden. Maar nu weet ik het antwoord.
Deze week zat Jan Tratnik uit Tsjechie in de kopgroep. Ik dacht even dat hij de etappe zou winnen en voelde een fijne statistiek opkomen. Maar Daryl Impey ging er met de buit vandoor.
Tsjechië blijft dus op 4 etappezeges staan. Slowakije heeft er nu 12. Allemaal op naam van Peter Sagan.
In de tijd dat Tsjechoslowakije nog bestond zijn er geen etappezeges geboekt door renners uit dat land. In die tijd reden de meeste renners uit het Oostblok ook de Vredeskoers en niet de Tour de France.
Maar voor Peter Sagan en voor alle Tsjechische etappewinnaars geldt wel dat ze allemaal voor 1993 dus in Tsjechoslowakije geboren zijn. Dat was ook voor Jan Tratnik het geval.
Teun en Tilly die iets wilden rectificeren in mijn stukje over veldrijders hebben nog even geduld nodig.
Dus ik ga een rustdag houden vandaag. Daar ben ik aan toe.
Op 21 juli 2015 was het ook een rustdag in de Tour. Haar schilderij en haar moeder Joop inspireerden mij toen ook tot een verhaaltje met de titel Rustdag. Joop overleed later die week.