Mooie woorden

De Dikke van Dale uit 2015.

De Nederlandse taal is heel moeilijk. Maar de Nederlandse taal is ook heel mooi. Er zijn heel veel mooie woorden. Ieder jaar komen er nieuwe woorden bij.

Het woord selfie bijvoorbeeld werd gekozen als het mooiste nieuwe woord van 2013. Nu weten we allemaal wat een selfie is, maar dit woord bestaat dus nog pas een paar jaar.

Mooie woorden bestaan vaak uit twee woorden. Als je twee woorden aan elkaar plakt ontstaat een ander woord. Zo kunnen nieuwe woorden ontstaan.

Vorig jaar ontstond zo het woord Mangomoment. Het is het moment waarop een heel ziek iemand een stukje mango in zijn mond gelegd krijgt door een familielid, een verpleegkundige of arts. De smaak van mango geeft een fijn gevoel.

Ieder jaar is er een wedstrijd waarbij het mooiste nieuwe woord van het jaar wordt gekozen. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Van Dale.

Van Dale was een meneer die in 1864 een woordenboek maakte. Later werd het een uitgeverij. Er zijn sinds die tijd vijftien woordenboeken verschenen. Deze boeken werden steeds dikker. Daarom noemen we ze ook de Dikke van Dale. In 2015 bestond de Dikke van Dale zelfs uit drie boeken. Maar van Dale heeft tegenwoordig ook een website en een app.

En ieder jaar organiseren ze een wedstrijd om het mooiste nieuwe woord te kiezen.

Wat vind jij het mooiste nieuwe woord van 2019?

Je kunt het insturen via de link, maar je mag het ook naar mij sturen per WhatsApp.

Woordenwedstrijd voor 2019

Geschiedenis van deze wedstrijd

De website van van Dale

Geschiedenis van de Dikke van Dale (Wikipedia)

Ik schrijf in eenvoudig Nederlands. Door deze teksten te lezen kun je beter Nederlands leren. Woorden die je niet begrijpt kun je opzoeken, bijvoorbeeld via de app of de website van van Dale.

Deze verhaaltjes worden verspreid via social media. Ook door een verzendlijst in WhatsApp. Als je reageert kunnen andere mensen dat niet lezen. Als je wilt reageren kan dat, maar het is niet verplicht.

Als je mijn verhaaltjes niet per WhatsApp wilt ontvangen app dan UIT.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *