Klaprozen

Klaprozen langs de Aa. Foto van Marja van Noort.

Vlakbij ons huis groeien klaprozen. Ik geniet er van. Ze zijn er ieder jaar in de maand mei. Dit jaar zijn het er meer dan vorig jaar. Veel meer.

Ik snap de natuur niet altijd. Wij hebben thuis een walnotenboom. Deze geeft het ene jaar heel veel walnoten. En het andere jaar bijna niet.

Maar klaprozen groeien niet in mijn tuin. Ze groeien op de dijk langs de Aa, vlakbij mijn huis. Ze groeien dus in het wild.

Een ander woord voor klaproos is Papaver. Er zijn in de wereld wel meer dan 60 soorten. Een aantal van die soorten komt ook in ons land voor. De klaproos op de foto is volgens mij een bleke klaproos. Een ander soort is de slaapbol of bolpapaver. Uit deze soort kan opium gewonnen worden. En van opium kan weer heroïne gemaakt worden. Afghanistan is een van de grootste papaverproducenten in de wereld.

Maar ik denk bij klaprozen niet aan verdovende middelen. Ik vind een klaproos gewoon mooi om naar te kijken. Ik vraag me wel af waarom een klaproos eigenlijk klaproos heet. Weet jij dat?

Een klaproos hoort tot de zelfde familie als de roos. De roos die wij kennen en in de winkel kopen wordt geteeld om de schoonheid en geur. De rode roos is een symbool voor liefde.

Fijn weekend!

Als je mijn verhaaltjes niet wilt ontvangen per WhatsApp, app dan UIT.

Meer lezen?

Over de klaproos (Wikipedia)

Over de roos (Wikipedia)

Over de rivier de Aa in Noord-Brabant (Wikipedia)

Over de papavervelden van Afghanistan (Uit de Volkskrant van 2011)

Liedje over rozen (YouTube) van Toon Hermans

Liedje over de liefde (Youtube) van U2 (In het Engels)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *