Speech voor Jacqueline

Toon, dit is niet lullig bedoeld, maar deze speech is echt
alleen voor Jacqueline, ik zal uitleggen waarom.
Van 2008 t/m 2013 werkte ik samen met Jacqueline in de
Succesklas. Een speciale klas voor uitvallers op het MBO met als motto “omdat
iedereen ergens past”.  Met hart en ziel begeleidden wij daar jongeren in hun soms moeizame weg naar volwassenheid en bij die begeleiding hoorden allerlei rituelen zoals het kwaliteitenspel, het
enneagram, het innerlijk kompas en natuurlijk Het spel der spellen dat iedere
vrijdag werd gespeeld.
In die 5 jaar heb ik erg veel geleerd en heb ik ook Jacqueline heel goed leren kennen, heel goed MOGEN leren kennen moet ik zeggen, want het was echt een voorrecht om samen te werken.
Een van de rituelen was ook de speech want als een jongere na een aantal weken of soms maanden afscheid nam van de succesklas dan gingenwe samen in een kring zitten en kreeg deze jongere een speech en daarna groot applaus. Zo werd het einde gemarkeerd van een periode waarin de jongere het
even niet meer wist, hulp had gekregen bij het maken van nieuwe keuzes en verder ging naar een nieuwe levensfase.
Omdat ik in 2013 ander werk ging doen en Jacqueline nog in de Succesklas bleef werken heb ik nooit voor Jacqueline mogen speechen. Daarom maak ik vandaag van de gelegenheid gebruik.
Onze weg naar volwassenheid houdt nooit op en ook na de middelbare school, het mbo, het hbo of de universiteit blijven wij leren. Want leven is leren. Met vallen en opstaan.
Vorige week overleed Charles Aznavour. Nog maar twee jaar geleden was Jacqueline met haar zus en moeder bij een concert van de Franse chansonnier. Dat concert was eerst afgelast vanwege zijn gebrekkige gezondheid maar later alsnog doorgegaan. Ik zag deze week de foto’s pas want Jacqueline en ik zien elkaar niet meer dagelijks en het was mij destijds ontgaan dat ze alsnog waren geweest, ik herinnerde me alleen de teleurstelling van die afgelasting. 
Toen las een artikel met de prachtige kop Charles Aznavour gaf lessen in liefde. Prachtig
Want ook de liefde is een kwestie van leren. En ook in de liefde draait het om keuzes. En keuzes zijn nooit goed of fout, iedere keuze is goed, maar soms pakken keuzes niet zo goed uit. Soms lopen dingen anders dan je van te voren had bedacht, maar dat is niet erg, want uiteindelijk komt het
goed.
Dat zien we vandaag want wat is het mooi als je na wat moeilijke periodes in je leven wat ouder en wijzer wordt en wat is het mooi als je dan de liefde weer mag ontdekken.
Met terugwerkende kracht is deze speech ook voor Toon want wat heb jij geboft met deze leuke, lieve en pittige vrouw.
Gefeliciteerd en ik wens jullie veel liefde toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *